Franjo Lovrić / Pavao Vlahek

Grafičko oblikovanje knjige "Trail za sve - osnove trčanja u prirodi"

Shift je dizajnirao novu knjigu «Trail za sve: Osnove trčanja u prirodi» - opsežan pregled trail trčanja kao idealnog načina za uživanje u prirodi i dobivanja tjelesne snage, s velikim izborom fotografija koje dokumentiraju najbolje utrke u regiji. Autor knjige je Franjo Lovrić, profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a koautor je poznati doktor medicine Pavao Vlahek, s kojim je autor surađivao na mnogim trail i sportskim projektima. Unutar 18 poglavlja knjiga razrađuje ulogu tjelesne aktivnosti, s detaljnom razradom trčanja i snagom trail trčanja. Publikacija pokriva sve – od savjeta o treningu i prehrani do predstavljanja najboljih regionalnih staza, i još mnogo toga, što je svakom pojedincu potrebno kako bi postao dobro pripremljen i samouvjeren trail trkač.

Trail trčanje se jednostavno definira kao trčanje u prirodi, zato se dizajn knjige temelji na korištenju fotografija koje prikazuju prirodu. Shift tim je razvio dinamičan dizajn, koji je istovremeno klasičan i razigran, kombinirajući tekst i fotografije kako bi dočarao mnoge značajke trail trčanja koje knjiga razrađuje. Dizajn knjige organiziran je u osamnaest poglavlja, ali njegova razigrana i spontana struktura stila priručnika pruža čitatelju jednostavne polazne točke za upućivanje na druge teme, pokazujući kako su različiti aspekti trail trčanja međusobno povezani i utječu jedni na druge kako bi stekli holistički pogled na ovu sjajnu aktivnost na otvorenom.

Dizajn knjige je, zajedno s njezinim autorima, istaknuo značajke ove uzbudljive sportske aktivnosti na informativan način koji djeluje dinamično i smisleno. Jedan važan fokus dizajna bio je isticanje ljepote lokalnih planina i trail staza te živopisne energije trkača, kako bi čitatelj osjetio istinsku energiju i dobio poticaj za bavljenje trail trčanjem.